Har investert 12 millioner kroner i nybygg

På Heim Gård var tre generasjoner svært fornøyde med at dyrene endelig er på plass i nytt fjøs. Fra venstre: Einar, Kristin Anka, Einar Adrian og Arild Heim.

Nå starter ny hverdag for Kristin

Kalven Jula, født på samme dag som Jesus, og Bolla oppkalt etter en tidligere landbruksminister, var henholdsvis først og sist inn i sitt nye hjem på Heim Gård på Tennes i Balsfjord.

Publisert Sist oppdatert

Vel fire timer tok det å flytte de totalt 39 dyrene fra gammelfjøset, men nå kan ekteparet Einar og Kristin Anka Heim endelig se fram til en lettere hverdag. Tirsdag var nemlig alle dyrene på plass i nyfjøset, et løsdriftsfjøs med en prislapp på 12 millioner kroner.

Med bestefar Arild bakerst fikk odelsgutten Einar Adrian æren av å leie kalven Jula, som den første inn i det nye fjøset på Heim Gård på Tennes.

Herlig og uvant

– Nå starter en ny hverdag. Det blir herlig, uvant og en masse ny lærdom man kjapt må ta til seg. I så måte skal man kurses i bruk av robot, så jeg håper jeg klarer å skjønne gangen i dette. Som sagt blir det jo en ny hverdag, sier Kristin Anka Heim.

Kristin Anka Heim foran nyfjøset med en prislapp på 12 millioner kroner. –Nå gjenstår bare å beise fjøset utvendig og litt planering, sier Heim.

Hun forteller at det har vært to heftige måneder, med arbeidsdager på 14-16 timer for å få alt på plass.

– Ja, endelig er dyrene på plass i nytt fjøs. Nå gleder jeg meg bare til å finne roen. Det blir helt klart en enklere hverdag når man slipper unna tiden det tar å melke. Mens man før stresset med å komme seg fra og til for å rekke fjøsstellet når man skulle bort, er det roboten, eller Budeia som jeg har døpt den, som tar seg av all melkingen, sier Kristin.

Kristin Anka Heim er fornøyd med å slippe å melke kyrne lenger. Fornøyd konstaterer hun at pappa Arild vasker melkeutstyret i gammelfjøset for aller siste gang.

Bedre dyrevelferd

Hun legger til at tiden i fjøset nok blir lik som før.

– Det vil gå på foring og skraping, og ikke minst se til at dyrene har det bra. Her kan de bevege seg fritt, og vil ha det betydelig bedre enn å stå i en bås i et gammelt fjøs. Ja, dyrevelferden kan ikke sammenlignes, og nettopp dyrevelferd er noe som vi er veldig opptatte av, sier Kristin.

Og når dyrene heretter skal melkes av robot må matmor Kristin Anka Heim sørge for at jurene er glattbarberte.

Slipper å stå opp klokka fem

Einar er enig, og er samtidig glad for at alt er på plass.

– Det har egentlig gått ganske greit unna siden vi startet utgraving av tomta i september. Målet var å komme inn i ny fjøs før mai, og det klarte vi. Jeg er enig oi at det blir en ny hverdag, og størst forskjell er morgenrutinene. Nå trenger vi ikke stå opp klokka fem om morgenen for å melke. Det skal bli godt, og forhåpentlig blir det også litt mer fritid, sier Einar.

Tidlig tirsdagsmorgen kunne dyrene innta siste måltid i gammelfjøset.

Arvtakeren

Mens ungdyrene og de voksne dyrene ble fraktet fra gammelfjøset med bil ble de minste kalvene leid inn i fjøset. Første kalv som kunne sette føttene i det flunkende nye fjøset var Jula som ble geleidet på plass av odelsgutten Einar Adrian (17).

– Jeg går i dag på landbruksskole på Gibostad og der har jeg to år igjen. Planen er å overta garden her en gang i framtiden. Med løsdriftsfjøs vil det være langt lettere å drive med melkeproduksjon, sier Einar Adrian.

At eldstesønnen skal få overta når han er mamma Kristin enig i.

– Først skal han gjøre seg ferdig med skolen, så skal han få leve ungdomslivet, og når han er klar skal han få overta gården, avslutter Kristin Anka Heim.

Å komme fra gammel fjøs, vis dyrebil og inn i nytt fjøs var ikke bare enkelt. Kanskje ikke så rart at dyrene var litt skeptiske. Her var jo alt nytt.
Powered by Labrador CMS