Det er advokat Gunnar Nerdrum Aagaard (til høyre) som har anmodet Forsvaret om et informasjonsmøte om bruken av skytefeltet Mauken/Blåtind. Her står han sammen med grunneier Geir Johan Bjørklund ved en tidligere anledning.

Ønsker informasjonsmøte mellom grunneierne og Forsvaret

I mange år har grunneierne i Takelvdalen kjempet for tilgang på rent drikkevann i nærheten av Forsvarets skytefelt. Nå har grunneiernes advokat anmodet Forsvaret om et informasjonsmøte

Publisert

– Etter krigsutbruddet i Ukraina har bruken av de militære innretningene i Indre Troms endret seg, og risikobildet har blitt snudd på hodet. Det har også medført en merkbar, økt og endret bruk av skytefeltene. Det sier advokat og partner i advokatfirmaet Wahl-Larsen, Gunnar Nerdrum Aagaard, som representerer en sammenslutning av alle grunneierne rundt skyte- og øvelsesfeltet.

Det hører med til historien at da Mauken/Blåtind skytefelt i sin tid ble bygget, så skulle rent drikkevann være sikret før bruken av skytefeltet kunne starte, ifølge de rekkefølgebestemmelsene som lå til grunn den gang da.

Drikkevann

Men fortsatt sitter mange igjen uten rent drikkevann, og særlig de siste årene har både norsk og alliert aktivitet i skytefeltet tiltatt. I år ble også Akkasæter teltleir åpnet. Der holder både amerikanske og tyske styrker til i perioder.

– Engelskmenn holder til i Øverbygd, nederlenderne bor i Målselv Fjellandsby, og amerikanerne og tyskerne holder til på Akkasæter. I praksis har man opprettet et forsterket forsvar med endret bruksbehov i skytefeltene. Dette er merkbart for grunneierne og har skapt frustrasjon for dem.

Det er med bakgrunn i den økte aktiviteten og grunneiernes informasjonsbehov at Nerdrum Aagaard på vegne av sammenslutningen nå anmoder om et informasjonsmøte mellom grunneierne på den ene siden, og forsvarsledelsen.

– Det er ønskelig å få til et informasjonsmøte på høyt forsvarsmessig nivå. Alle ønsker informasjon, og folk har mange spørsmål om hvordan framtiden blir og så ønsker de selvfølgelig at ting skal være på stell, sier Nerdrum Aagaard.

– Så snart som mulig

En konkret dato er ikke bestemt, men håpet til advokaten og grunneierne er at møtet skal finne sted så snart som mulig.

– Det er Forsvaret, på tilstrekkelig høyt nivå, vi ønsker skal komme med informasjon. Dette er en reelt og prinsipielt viktig sak for grunneierne. Det er en grunn til at grunneierne har samlet seg unisont. Det er en ny virkelighet og de ønsker informasjon om denne nye virkeligheten. De ønsker å forhandle om avtaler slik at de spillereglene som gjelder er oppdaterte. En felles situasjonsforståelse og enighet er ønsket, sier advokat og partner Gunnar Nerdrum Aaagard i Wahl-Larsen Advokatfirma.

Powered by Labrador CMS