Morten Kasbergsen er krigshistoriker, forsvarsekspert, og har tidligere vært journalist i Nye Troms i en årrekke.

Håper noen av de syv nye milliardene kommer til Indre Troms

Regjeringen bevilger syv nye milliarder til forsvarsbudsjettet. Gjennom det vil øving, samt eiendom- bygg og anlegg prioriteres.

Publisert

Dette ble kjent under en pressekonferanse som statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram hasteinnkalte til torsdag morgen.

Under presskonferansen fortalte ministrene at to av de syv milliardene skal brukes til å øke aktivitetsnivået i Forsvaret, herunder mer seiling på havet og mer øving på land og i lufta.

Bygg og anlegg

Fem milliarder skal gå til å forsere investeringer og tiltak, herunder blant annet eiendom, bygg og anlegg (EBA).

– Det er bra at de putter inn midler på det som allerede eksisterer. Det som er interessant her, er i forhold til eiendom- bygg og anlegg. Om noen av disse kronene kommer til Indre Troms, ble det ikke sagt noe om, sier Morten Kasbergsen.

Han er krigshistoriker, forsvarsekspert, og har tidligere vært journalist i Nye Troms i en årrekke.

Han fulgte pressekonferansen på tv, og merket seg at befalsboliger og kvarter ble nevnt i sammenheng med bygging av EBA.

Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram holdt pressetreff om økt bevilgning til Forsvaret torsdag.

– Befalsboliger og kvarter ble nevnt. Samtidig er det nødt til å bygges infrastruktur til den fjerde manøverbataljonen. Det har blitt nevnt at det skulle brukes 10 milliarder kroner bare på Setermoen. Hvis man skal begynne å ta imot det første personellet til den nye bataljonen i 2026, så må man begynne veldig snart, påpeker Kasbergsen.

–  De trenger plass til forlegninger til mannskap, befalsboliger og kvarter, plass til materiell, og lignende. Tiden fram mot 2032 vil gå fort, sier han.

Oppdragsbrev

Han håper at oppdragsbrevene, altså ordrene om å iverksette, blir sendt ut til Forsvarsbygg snart.

– Fra et prosjekt blir endelig godkjent til det blir ferdigstilt, går det fort to år. Oppdragsbrevene bør sendes ut snart. Jeg håper at Forsvarsbygg har planene klare, men det vil vel komme flere detaljer i det reviderte nasjonalbudsettet, sier han.

–  Det var mye tall og lite geografi, men med det militære tyngdepunktet som er i Indre Troms, så vil jeg tro at regionen får sin andel, sier Morten Kasbergsen.

Powered by Labrador CMS