Knut Östgård har drevet med sløyd store deler av livet. 20. april rundet han 80 år, og denne sommeren holdes en utstilling i Göteborg med mange av hans verk.

Knut har viet livet til tresløyd – nå får han egen utstilling

Knut Östgård (80) har hele livet vært lidenskapelig opptatt av tresløyd. Nå får den utflytta målselvingen egen utstilling. 

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen holdes i Göteborg, der 80-åringen har bodd siden 1961. Opprinnelig er han fra Fagerfjell i Målselv, hvor interessen for tresløyd oppsto. 

– Min et år eldre bror skulle ta over hjemgården, derfor måtte jeg finne på noe annet. Pappa var en dyktig snekker, og jeg ville være med han i verkstedet. Han bygde både hus og snekret møbler. Jeg fant tidlig ut at jeg trivdes med dette, og en lærer syntes jeg burde overta etter han, forteller Knut. 

Snekrer enda

Slik ble det altså ikke. Under et besøk til sine søstre traff han sin framtidige kone og ble værende i Lerum kommune i Göteborg. Han startet etter hvert å jobbe ved et sløydsnekkeri, med hovedfokus på tresløyd. Fram til han gikk av med pensjon i 2012 var han husflidskonsulent i Västra Götalandsregionen. 

Her sitter Knut ovenfor hjemgården i Fagerfjell og spikker skjeer.

– Jeg snekrer enda i verkstedet hjemme. Da holder jeg både hendene og hodet i gang. I oppveksten i Fagerfjell lærte pappa meg å anvende bjørk. For meg er det den tresorten som er lettest å arbeide med. Jeg synes bjørk er bra, spesielt til redskap på kjøkkenet. Det gir ingen lukt eller smak, opplyser han. 

Tilbake til Fagerfjell

Selv om han har slått seg til ro i Sverige, drar han tilbake til gamle trakter i ny og ne. Blant annet har han tidligere hatt to utstillinger i Fagerfjell. 

– Det er mulig jeg kommer oppover i sommer. Det er fantastisk å ha det som feriested, og treffe en del kjente ansikter. Og selvsagt broren min og slekta. Den hytta vi har på fjellet der eier vi søsknene sammen. Det var slik pappa ønsket det, at vi alle skulle ha mulighet til å komme dit, fortsetter Knut.

Utstillingen med 80-åringens verk åpner i disse dager på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Det er de som overtok som husflidskonsulenter etter Knut som har tatt initiativet til utstillingen. Den har fått navnet «Knut – ett slöjdarliv».

Mønsterskjæring

– Jeg synes det er fantastisk at de gjør dette. Jeg har laget både stiger, skap, senger og bokser. Alt dette er en del av utstillingen. Det har blitt en del produkter opp gjennom årene, påpeker han. 

Ifølge Knut har det blitt så mange som 300 produkter siden han startet med tresløyd. Omtrent 200 av disse er å finne på utstillingen.

Skrin med mønsterskjæring.

  – Hvilke ting foretrekker du å lage?

– Jeg er veldig glad i å lage skrin. Det er mønsterskjæring. Jeg har blant annet vært i Nidarosdomen og sett på skrin der. Jeg drev med et prosjekt der, som heter «Framtidens skrin». Jeg laget et skrin som fungerte som en ord-skattkiste. Jeg jobbet sammen med barn, og de puttet ord oppi denne skattkista. Disse ordene kunne bety hva som helst, forklarer Knut.

Betydd mye

Han påpeker at verkene hans har stor interesse hos folk. Det går naturlig nok en del tid når han først setter i gang med et verk.

– Disse skrinene tar for eksempel mellom 15 og 20 timer å lage. Det kommer også litt an på hvor mye mønster jeg lager. Skjeer og andre mindre ting går fortere. Men der jobber jeg gjerne med en serie. Det blir fort sju-åtte stykker, sier han. 

Kniven er et godt brukt redskap.

For Knut har det betydd mye å ha tresløyd som både hobby og jobb alle disse årene. Allerede året etter han flyttet til Sverige var han på Nääs.

– Jeg fikk se alle høvelbenkene og trematerialet. Jeg fikk også se hvordan man utførte sløyden. Det var her på Nääs jeg jobbet da jeg var husflidskonsulent. Det har vært toppen å jobbe med sløyd, opplyser Knut Östgård. 

Powered by Labrador CMS