Bildet viser en mårhund, eller «Nyctereutes procyonoides» på latinsk. Innfelt er Per Evenmo.

Per mener han så det utskjelte skadedyret på Alapmoen

Helt sikker er han ikke, men det Per Evenmo så for halvannen uke siden ved to anledninger, mener han var mårhunder. Viltnemnda forteller at dyrene ikke er ønsket i den norske faunaen.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke så Per Evenmo fra Alapmoen noe han mener kan ha vært mårhunder.

En mårhund er ifølge Store Norske Leksikon, et rovdyr i hundefamilien. Den lever i trebevokste områder og elvedaler med skog, og skal ifølge leksikonet være en god svømmer. Dyret er altetende og dietten kan inneholde alt fra hjortedyr, amfibier, små pattedyr, og virvelløse dyr, samt plantedeler og åtsler.

Så den første hjemme

Evenmo så den første på verandaen sin.

–  Det var slik at jeg kom fra kjøkkenet til stua, og så så jeg at noe sprang forbi på verandaen. Den så meg og virket ikke redd. Jeg sprang for å hente telefonen for å ta et bilde, men da hadde den sprunget videre. Jeg hadde håpet å ta et bilde, sier Evenmo.

– Tre dager at jeg så den første, så sprang det to over veien ved Løvberg, sier han.

Jørn Larsen er leder i Målselv Viltnemnd. I det daglige jobber han på Lians Caravan på Andslimoen.

Uønsket

Ifølge leder i Målselv Viltnemnd, Jørn Larsen, er ikke mårhunden ønsket i den norske faunaen.

– Det er på langt nær dyr man ønsker skal bo, oppholde eller formere seg. Den plyndrer fuglereir, men dreper også andre dyr. Den tar ynglingene, hareunger, rypekyllinger, og så videre. Jeg mener den første observasjonen i Norge var på 1980-tallet, sier Larsen.

– Det som er kanskje det verste er at den kan være bærer av parasitter og sykdommer, sier han videre.

Larsen sier at mårhunden er jaktbar for de som har avlagt godkjent prøve. Den er jaktbar hele året med grunneiers tillatelse,

– Det er fordi at det ikke er ønskelig å ha den i den norske faunaen, sier han.

Han oppfordrer de som ellers måtte slike dyr om å ta kontakt med viltnemnda eller Statens Naturoppsyn, fordi at observasjonene kan være med på å kartlegge bestanden.

Powered by Labrador CMS