Daglig leder i Wildscape, Espen Holmgren, her sammen med ordfører Martin Nymo.

Wildscape vil etablere seg i Målselv

Espen Holmgren driver med villmarksterapi. Nå ser han på mulighetene for å opprette en base i kommunen.

Publisert

Wildscape er et ikke-profittselskap med utgangspunkt i Røros som i mange omganger har brukt naturen i Dividalen som et verktøy for å hjelpe ungdom med livsmestring og å håndtere vanskeligheter i livet.

Selskapet ønsker å være et supplement og alternativ til den offentlige måten å drive barnevern på.

Nå ser de på muligheten for å etablere en base i Målselv.

– Vi er på turer i Dividalen, men vi vil utvide tilbudet. Vi ser på hvor vi kan etablere en base eller et senter. Ungdommene nå er litt skjørere enn før, og da trenger de gjerne et sted å oppholde seg før de kan dra ut på tur. Vi har startet planarbeidet. Vi er ute etter å finne et sted, og har et samarbeid med en arkitekt, hvor vi ser på hvordan man kan bruke basen som et terapeutisk element. Det må være plassert på et sted som hjelper ungdommen til å finne roen, sier Espen Holmgren, som er daglig leder i Wildscape.

Sonderer mulighetene

Tidligere denne uken var han på kontorbesøk hos ordfører Martin Nymo (H) blant annet for å presentere Wildscape, men også for å sondere mulighetene i Målselv.

I møtet forklarte Holmgren inngående om hva Wildscape er, hva visjonen er, og hvordan mener tilbudet kan være et nyttig supplement til det offentlige.

– Det er et vekstprogram for ungdom hvor vi i stedet for å tenke innenfor de tradisjonelle firkantede rammene, som ungdommen selv ikke er så glad i, lærer ungdommene å snakke om seg selv, og så drar vi på tur, og så lager vi løsninger. Dette kan være for å løse opp i familieproblemer, personlige problemer, spillavhengighet, ufrivillig skolefravær, og så videre. Det er et bredt spekter av problemstillinger knyttet til å være ungdommer. Vi ser at det vi gjør fungerer, sier Holmgren.

– Vi ser at vi ønsker å utvide. Det er mye man skal prøve ut for å vite at dette skal fungere. Vi bruker mye tid på å forberede turene, er masse på hjemmebesøk og har mange samtaler med ungdommene og foreldrene. Det er et omfattende arbeid vi legger ned, sier han.

Holmgren forteller at gruppene, som gjerne består av to-tre voksne og opp mot fire ungdommer, er ni dager ute i naturen som et minimum. 

Ofte slitne

Men ungdommene, påpeker Holmgren, er ofte så slitne at de trenger et par dager i forkant av selve turen for å summe seg.

–  Derfor vil en base bidra ytterligere til å dekke ungdommenes behov.  Villmarksterapi er lengre opphold i naturen, sier han.

– Vi har små grupper, og det gjør at man får god relasjon til de man jobber med. Hvis vi skal drive større, så skal det fortsatt  være i små grupper slik at det ikke blir en enorm rullering på personellet. 

Holmgren sier at dersom man skal skape sterk ungdom, så må man stå i utfordringene med ungdommene.

– Vi kan oppleve at noen av ungdommene blir irritert og vil dra hjem. Vi vil lære ungdommene å lære seg å kontrollere følelsene sine. Vi driver absolutt ikke noe "Kompani Lauritzen"-militærgreie. Vi er på tur og gjør turting som er i den norske og samiske tur-tradisjonen. Man får muligheten til å finne seg selv, finne ut hva man vil og gjøre med livet sitt, sier Holmgren.

Powered by Labrador CMS